Leontina Steentjes

Na het behalen van het eindexamen Gymnasium B (Sint Stanislascollege te Delft) in 1982 ben ik naar Maastricht verhuisd om Geneeskunde te studeren aan de Rijksuniversiteit Limburg, thans Maastricht University genaamd.

Belangstelling voor andere culturen en mijn voorliefde voor reizen hebben mij tijdens mijn studie naar India gebracht, waar ik in 1986 een opleiding tot lepra-arts heb gevolgd. Na afronding van deze cursus heb ik door India gereisd en ben vervolgens naar Pakistan gegaan, waar ik een stage heb gedaan bij een project voor Afghaanse vluchtelingen in Peshawar.

Na mijn laatste klinische coschap ben ik in 1988 naar het Noordoosten van Thailand gegaan om een onderzoeksstage te doen bij een lepraproject via de Nederlandse Lepra Stichting. Ook hier rondgereisd en daarna Maleisië, Sumatra en Java bezocht. Na terugkomst mocht ik in het voorjaar van 1989 mijn artsendiploma in ontvangst nemen.

Na diverse arts-assistentschappen in het ziekenhuis en in een psychiatrische kliniek heb ik onderwijs in klinische vaardigheden gegeven aan de universiteit van Maastricht. Door mijn brede belangstelling heb ik uiteindelijk voor de huisartsenopleiding gekozen, welke ik in 1994 heb afgerond. 

Naast mijn werk als huisarts ben ik in 2007 gestart met de driejarige acupunctuuropleiding bij de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) en heb deze in 2009 afgesloten met een scriptie over mijn onderzoek naar de relatie tussen acupunctuur en het gevoel van welbevinden. 

In 2010 ben ik gestart met de tweejarige opleiding Chinese Kruidengeneeskunde ofwel Chinese Fytotherapie, welke ik inmiddels heb afgerond. Hierdoor is mijn kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde nog meer verdiept en zijn mijn behandelingsmogelijkheden verder uitgebreid.